Pages

lørdag 17. desember 2011

GeoGebra 4.0 Tips 21: Retningsdiagram

Om dagene er jeg opptatt med undervisning og revisjon av boka mi om GeoGebra (som blir å få kjøpt hos Matematikksenteret i januar. Det blir derfor lite tid til blogginnlegg. Men her kommer uansett et lite tips. I GeoGebra fins det ikke en egen innebygd kommando eller verktøy for å lage retningsdiagram for differensiallikninger. Men det er ikke så vanskelig å lage et selv. Faktisk består det kun i en (lang) kommando:

Følge[Følge[Linjestykke[(i, j),(i+0.3/sqrt(1+f(i, j)²), j+f(i, j) 0.3 / sqrt(1+ f(i, j)²))],i,  x(Hjørne[1]), x(Hjørne[2])], j, y(Hjørne[1]), y(Hjørne[3])]

Denn vil gi oss følgende figur dersom f(x,y)=x/y:

geogebra

Jeg har laget denne som et eget verktøy. Dette finner du her. Dersom du åpner dette vil du få følgende kommando tilgjengelig: Retningsdiagram[<f(x,y>]. Du kan med andre ord bruke dette til å tegne retningsdiagrammer til differensiallikninger på formen y’=f(x,y).

Dersom du liker dette verktøyet vil jeg anbefale at du lagrer innstillinger i GeoGebra. På den måten vil dette bli tilgjengelig neste gang du åpner GeoGebra.

2 kommentarer:

 1. Hei!

  Jeg har lastet ned plugin for retningsdiagram, men får den ikke til å fungere. Jeg antar at man eksempelvis kan skrive Retningsdiagram[x-y]. Resultatet er bare at det går en stund før Geogebra reponderer igjen, og ingenting skjer.

  Kan noen forklare hva som må gjøres?

  Mvh Steinar Moen, Vinstra vgs. steinar.moen@oppland.org

  SvarSlett
 2. Beklager at jeg ikke har fått svart på denne før nå. Litt vanskelig å si hva som er feil. Men jeg jobber for tiden med å lage et forbedret verktøy og håper at dette vil fungere bedre... Publiseres her når det er ferdig.

  SvarSlett

Kommentarer