Endelig er det mulig å få et lite innblikk i hvordan framtidens versjon av GeoGebra vil bli. Det er mye nytt på gang og steget er så stort at dette ikke blir versjon 3.4 men 4.0. Det har vært en del diskusjon om hvordan brukergrensesnittet skal bli når GeoGebra får mer funksjonalitet. Vi kan nevne CAS-view, 3D-view (eller hva de nå kommer til å kalle det) og bedre støtte for interaktive tavler.
Når du åpner den nye pre-releasen vil du få noe som ser slik ut:
Vi ser at til venstre har det kommet et så kalt CAS View. Her kan vi skrive inn uttrykk, regne ut, faktorisere, derivere, integrere etc. På nåværende tidspunkt er det ikke så mange kommandoer som er kommet, men noen er det. En fin ting de har laget til nå er at du kan løse ut et felt i et eget vindu. Det gjør di ved å klikke på knappen ved siden av krysset i øvre høyre hjørne i feltet:
Dette kan være praktisk dersom en ikke har noe særlig høy oppløsning på skjermen. Da kan vinduene ligge bak hverandre og vi kan bla i dem etter behov.
Også regnearket kan løses ut på denne måten:
En annen kjekk sak som kommer i neste versjon av GeoGebra er bedre støtte for interaktive tavler. Du kan for eksempel kalle fram et eget tastatur:
Til slutt vil jeg nevne en liten finesse som mange elever vil sette pris på. Du kan nå velge om inntastingsfeltet skal være over eller under geometrivinduet. Når vi skal vise elevene ulike kommandoer, så er det selvsagt lettest å lese disse når de er høyt oppe:
Førsteinntrykket er ganske bra. Men den lille testingen jeg har fått gjort viser at dette virkelig er betaprogramvare. Det er mange ting som enda ikke helt virker som det skal. Men det er jo det som er poenget med betaprogramvare. Det er ikke et ferdig utviklet produkt!
Ønsker du å teste det ut, så finner du pre-release på følgende side:
http://geogebra.uni.lu/trac/wiki/GeoGebraCAS/Documentation
Sjekk også:
http://www.geogebra.org/en/wiki/index.php/Release_Notes_GeoGebra_4.0
Pages
tirsdag 2. mars 2010
GeoGebra 4.0 (beta!)
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Det skulle ikke mer testing til enn å prøve å evaluere trigonometriske funksjoner, men dette er virkelig gode nyheter. Jeg har savnet et sånt inntastingsvindu, både for kjappe "bruk og kast"-utregninger, og for å se hva man har gjort underveis. Å kikke opp i algebravinduet blir for kronglete.
SvarSlettNå blir diffligninger det eneste bruksområdet for wxMaxima.
Ble ikke veldig imponert
SvarSlettjeg har ventet i spenning på denne oppdateringen, men den ser ikke ut til å innfri mine forventninger. GeoGebra er låst ift at utgangspunktet er at den skal kunne utføre en beregning, plotte en funksjon eller geometrisk løsning - og det var det.
Jeg ønsker å arbeide digitalt - også i matematikk - den den effektivitet og struktur det gir mulighet for. Derfor er fortsatt ikke Geogebra en god løsning for å arbeide med matematikk digitalt. Det blir som å bruke Twitter til tekstbehandling ift Word.
De nye løsningene blir ad-ons som henger på siden av kjerneløsningen og bidrar ikke til at det du produserer blir et godt digitalt dokument.
Nei - dette var ikke et steg videre for elevene - men igjen et godt visualiseringsverktøy for læreren.
Den største fordelen med GeoGebra (i tillegg til visualisering og plotting og analyse av funksjonar) er etter mitt syn mulighetene som dynamisk programvare har til utforskande aktivitetar. Ein kan raskt utforske mange variasjonar av ein situasjon, danne seg hypoteser, og så prøve å bevise desse med andre metodar etterpå.
SvarSlettMvh
Sigbjørn Hals
Mange etterlyser faktisk en slags kalkulator i Ggb, og CAS vinduet gir selvfølgelig denne muligheten. Det som kan være en fordel med å ha
SvarSlettCAS i ggb (jeg har selv vært skeptisk), er at man kan pakke inn vanskelig syntaks i mer brukervennlige menyer og kommandoer som allerede er kjent i vanlig geogebra. Integrasjonen med resten av ggb gir også nye muligheter. Selve regnestyrken i CAS er ikke lenger noe problem, lokal installasjon er allerede nu istand til å bruke Maxima hvis Maxima er installert på maskinen.
ad Digitale dokumenter:
Ggb er selvsagt ingen løsning her, men til stor hjelp når det gjelder å lage bilder/figurer.
(Cas-verktøy og word er like uegnet, det er idag bare en løsning; et LaTeX verktøy som LyX eller Scientific WorkPlace)
ad diffligninger:
ggb CAS vil selvfølgelig få kommandoer som løser differensialligninger.
Mvh. Hans-Petter Ulven
Hei!
SvarSlettJeg er en x-matte elev i 2vgs. Skal visstnok lære meg en historisk tidslinje med matte som tema. Dette skal jeg lage ut i fra kapittel 4.9 i Sinusboken for 2 klasse (x-matte boken).
Aner virkelig ikke hva som er viktig å ha med her. Prøve i morgen i nettopp dette, og vi fikk ikke tid til å gå gjennom det på skolen. Tror du du kunne gitt meg litt hjelp?
her er e-post adressen min: helene_bergsholm@hotmail.com
På forhånd takk.
Viktige moment aa faa med seg er dette med Cardano og loesningen(e) av tredjegradslikninger. Det er ogsaa interessant aa se paa historien rundt Wessel og det komplekse plan.
SvarSlettJeg er paa reise og kan dessverre ikke hjelpe mer naa... Lykke til!
Har ikke funnet mulighet for dette ennå, men støtter GeoGebra brudd på Y- og X-aksen? Det vil si at selv om aksene starter på f. eks 1000, øker de likevel med et bestemt intervall (for funksjoner som gjelder > 1000).
SvarSlettDessverre David, men dette har jeg ikke fått til og tror ikke det er noe vi kan gjøre i GeoGebra på nåværende tidspunkt... Du er ikke den føste som spør om dette.
SvarSlett