Pages

mandag 11. april 2011

Elevene utforsker stjernehimmelen

IMAG0078Det er vår og dagene blir stadig lengre. Selv om jeg lengter til sommeren, så vet jeg at astronomene går inn i en litt kjip tid. Lyset hindrer oss i å se ut i verdensrommet. Slik det er naturlig å legge opp lærestoffet i fysikk i Fysikk 1, så havner temaet Astrofysikk i april. Det er jo egentlig litt dumt, siden vi da får mindre sjanse til å gjøre observasjoner ute. Men en dårlig erstatning er å bruke et pc-program. I dag har elevene jobbet med Stellarium. Dette kan du laste ned på nettsiden http://www.stellarium.org . Med dette kan vi zoome inn på objekter som stjerner, tåker, planeter etc.

imageEtter at elevene hadde installert programmet (der gikk 10 min…) så var det litt tid til å bli kjent med det (=leking) og så til arbeid! Jeg laget noen oppgaver etter en ide fra en side som jeg dessverre ikke husker lenger. Uansett, så fikk de listet opp noen av de mest lyssterke stjernene på himmelen. Til disse skulle elevene finne absolutt lysstyrke, og spektraltype og stjernebilde. Når dette var gjort skulle de plassere dem inn i et HR-diagram.

image

Stjerne de skulle ta for seg var: Sola, Sirius, Rigil Kent, Arcturus, Vega, Capella, Procyon, Achernar, Betelgeuse, Hadar, Acrux, Altair, Aldebaran, Antares, Spica, Pollux, Fomalhaut, Mimosa, Regulus, Adhara, Canopus, Gacrux, Shaula, Rigel og Deneb.

En artig time for både lærer og elever. Jeg synes at det fort kan bli mye teori og lite praktisk for elevene når vi beveger oss inn i moderne fysikk (uten at jeg vil si noe negativt om teori!). Derfor er slike opplegg kjærkomne som en variasjon av undervisningen.

IMAG0076

1 kommentar:

  1. Hej Tor Espen - Som amatør ut i astronomien har jeg læst lidt i bloggen og må sige at indlægene er vældigt inspirerende.Jeg synes det er flot at gymnasieelever får indføring i spektralanalyse og HR diagrammer, til forskeld fra min egen skoletid hvor fysik var noget med en hest som trak lodder rundt en talje.Jeg kan anbefale Bradford Universitets robotteleskop på Tenerif åben for alle via http://www.telescope.org/
    ,teleskopet fotograferer jævnt hver skyfri nat, billeder man har "bestilt" blir taget ved passende lejlighet, typisk får man mail et par uger efter bestilling og kan så logge ind på konto og laste ned billeder.Mvh Per,Haugesund

    SvarSlett

Kommentarer