Pages

torsdag 28. mars 2013

Fra windows til os x og Mac....

Et viktig prinsipp for meg har vært å være uavhengig av hvilken plattform jeg jobber på. Jeg snakker selvsagt ikke om noe relatert til oljebransjen, men tenker på operativsystem. Jeg har nå brukt windowsbassert pc i ca 10 år (før det Linux og før det Unix) og synes at Windows begynner å bli spiselig. Men nå sitter jeg altså med en mac.

Før jeg deler mine erfaringer med OSX så langt, vil jeg si noe om hvilke programmer jeg bruker mest.
  1. I jobbsammenheng må jeg bruke Office-pakken og da først og fremst Word og litt Excell. 
  2. Mye av det jeg selv produserer av tekster og presentasjoner og som andre ikke skal jobbe videre med er laget med LaTeX. 
  3. Jeg bruker selvsagt GeoGebra
  4. Nettlesere (Chrome, Firefox)
  5. Epost-klient (thunderbird på Windows)
  6. Photoshop
  7. Illustrator 
Alle disse finnes for Mac, men i litt andre versjoner enn for Windows.  Faktisk fungerer noen bedre på OSX, mens andre har mangler på denne plattformen.

Før jeg kommenterer litt de ulike programmene vil jeg si noe om selve opplevelsen som bruker når jeg sitter med en Mac med OSX. Det tok meg noen dager å bli vant med av det meste som var knyttet til ctrl-tasten på windows nå er knyttet til cmd og at denne ligger der hvor Alt-tasten er på et windows-tastatur. Men det er jeg nå vant med. OSX har ikke start-meny, men du finner det meste i Finder. Denne tok deg meg et par dager å bli vant med. Men nå digger jeg måten de har sotert ting på, med siste redigerte dokumenter av hver type som et valg (som vist nedenfor). Her finner vi også programmene og det er lett å tilpasse og legge til slike elementer til docken.


 Det som gjør brukeropplevelsen så bra er alle disse små detaljene. Du kan lett finne dokumenter på maskinen ved å klikke cmd-spacebar. Du kan lett se på en pdf ved å åpne den i preview. Minne-hånteringen ser ut til å være utmerket og alt virker stødig. Og du har Unix i bunnen med Terminal-vindu som gjør at visse operasjoner blir gjort i en fei.

Office

Officepakken for OSX har ikke OneNote. Men det er ikke så farlig for meg, siden jeg ikke har hevet meg på den store OneNote-bølgen -- nettopp fordi den er så knyttet opp mot Microsoft og propietære formater. Menyene er litt annerledes, men ikke verre enn at du kjenner igjen det meste. Legg spesielt merke til at MatType er litt annerledes her.



Nettlere og epost

Epostklient blir foreløpig Mail som ligger i OSX. Synes denne fungerer bra. Men når det gjelder nettlesere, så blir Chrome et problem. Her er det ikke greit at Java og Java-script ikke fungerer. Vil denne nettleseren overleve når dette ikke fungerer? Problemet er knytet til 32-bits versjon på et 64.bits system med egen Java-versjon (64-bits). Hvorfor i alle dager klarer ikke Google å lage en 64-bits nettleser?

Adobe CS6

Skolen som jeg jobber på har lisens på Adobe CS6 og denne fungerer utmerket på OSX. Men det er vel ingen bombe.  

LaTeX og emacs

I Windows bruker jeg MiKTeX og emacs til å skrive i LaTeX. På OSX bruker jeg MacTeX og emacs. Her merker jeg ingen forskjell bortsett fra to detaljer: Det tok litt tid før jeg fikk til å bruke Meta-tasten riktig i emacs. Det er vanligvis Alt (eller option) som er knyttet til denne. Her måtte jeg legge til  følgende i .emacs-fila mi for å få Meta-tasten til cmd:

(setq mac-option-key-is-meta nil
      mac-command-key-is-meta t
      mac-command-modifier 'meta
      mac-option-modifier 'none)
(setq mac-right-option-modifier nil)
(put 'downcase-region 'disabled nil)

Jeg fant også ut at det var lurt å bruke Skim som pdf-leser når jeg skrev LaTeX. For å få denne til å fungere la jeg til følgende i .emacs:

(add-hook 'LaTeX-mode-hook 'TeX-source-correlate-mode)
(setq TeX-source-correlate-method 'synctex)
(add-hook 'LaTeX-mode-hook
      (lambda()
        (add-to-list 'TeX-expand-list
             '("%q" skim-make-url))))
(defun skim-make-url () (concat
        (TeX-current-line)
        " "
        (expand-file-name (funcall file (TeX-output-extension) t)
            (file-name-directory (TeX-master-file)))
        " "
        (buffer-file-name)))
(setq TeX-view-program-list
      '(("Skim" "/Applications/Skim.app/Contents/SharedSupport/displayline %q")))

(setq TeX-view-program-selection '((output-pdf "Skim")))
Nok om LaTeX og emacs.

Totalinntrykket mitt er som du kanskje har forstått veldig positivt. Her er det utrolig mange muligheter og ting fungerer bra. Men når det er sagt, så er jeg egenlig også veldig fornøyd med Windows 7 og 8. Så kanskje det ikke er så dumt å være plattformuavhengig?

3 kommentarer:

  1. Jeg brukte Windows helt til 2006 ca, og da fikk jeg min første Mac. Deretter har jeg bare kjørt Mac og er veldig fornøyd med det. Operativsystemet er - som du sier - elegant og brukervennlig, med flotte finesser. I tillegg er det bunnsolid, robust, relativt sikkert og spekkfullt med triks og nyttig (men avansert) funksjonalitet. Dette skyldes at det bygger på FreeBSD (Unix-variant). Her er noen tips i fall du ikke allerede har oppdaget det:

    - Når du har markert en eller flere filer, så trykk Space for å raskt se innholdet. Dette gjør det lynraskt å bla gjennom dokumenter på leting etter det du trenger.
    - Cmd+Shift+D når du står i Finder gjør at du kommer til Skrivebord-mappen. Fungerer også i alle dialogbokser, jeg bruker det typisk når jeg har tatt skjermdump av noe med Cmd+Shift+4 (fordi skjermdumpen lagres på Skrivebordet) og deretter skal laste opp på for eksempel en blogg (via dialogboks).
    - Stå i en mappe i listevisning, og det er en pil til høyre som du kan trykke for å utvide mappen. MEN: du kan klikke Cmd+pil ned for å gå inn i mappen og Cmd+pil opp for å gå tilbake igjen. Eller hva med Cmd + pil venstre for å åpne "pilen" uten å gå inn i mappen? Og så godbiten: Cmd+Alt+pil venstre for å åpne absolutt alle undermapper under denne.
    - Og her er hemmeligheten til tastatursnarveiene i OSX: Alt er sterkere enn Cmd. Cmd er ofte basic-operatoren som brukes med en hurtigtast, og Alt vil ofte forsterke kommandoen. Et annet eksempel på alt: Gå til en meny i hvilket som helst program, for eksempel Safari sin Arkiv-meny, og trykk inn og ut Alt. Se hva som skjer: Noen menyvalg endrer seg. For eksempel vil Lukk fane-valget endres til "Lukk andre faner". Har du mange andre faner åpne, og går til Arkiv og holder inne Alt mens du velger Lukk fane, så lukkes alle andre faner enn den du står på. Da ser du også at snarveien for å lukke en fane er Cmd+W mens Cmd+Alt+W lukker alle andre faner enn de du har nå.
    - Enda et eksempel på Alt-magien: Cmd+H gjemmer et program. Ikke helt som minmering i Windows. Det kjører fortsatt, men vises ikke og må hentes fram igjen. Hva om du har mye "konfidensielt" framme, og en elev kommer inn og ser skjermen din, og du vil raskt skjule alt annet enn det du jobber med? Om du trykker Cmd+H så forsvinner det programmet du jobber med, og det "bak" vises. Men om du heller trykker Cmd+Alt+H, så skjules alle ANDRE programmer enn det du har som aktivt akkurat nå. Denne kommandoen bruker jeg også ofte når jeg skal få fokus på ting. Det blir fort rotete med mange vinduer, og det "drar konsentrasjonen" bort fra det jeg skal gjøre. Med Cmd+Alt+H er det plutselig bare ett vindu igjen, nemlig det jeg jobber med. De andre kjører, og alt er åpent som normalt, de bare vises ikke og må hentes fram med Cmd+Tab igjen.

    Dette var en liten - bitteliten - smakebit. En rekke tips kan du se ved å lese alt som Twitter-brukeren https://twitter.com/macsvendah har lagt ut (en tipsserie jeg kjørte i 2009). Håper det var noe nytt, om ikke for deg så kanskje for noen av dine blogglesere :-)

    SvarSlett
  2. Takker for mange gode tips. Har vært inne på twitterstrømmen din og snappet opp mange gode tips!

    SvarSlett
  3. Takker for mange gode tips. Har vært inne på twitterstrømmen din og snappet opp mange gode tips!

    SvarSlett

Kommentarer