Pages

mandag 2. september 2013

Backup, lagring i skyen og sånt...

I dette blogginnlegget vil jeg si noe om backup, lagring og synkronisering i skyen. Det er viselig blitt sagt at backup er noe du ikke skal gjøre, det er noe som bare skal skje. For en del år siden brukte jeg Microsoft sitt SyncToy. Med dette kunne jeg synkronisere mine mapper med mapper på en ekstern harddisk. Det fungerte fint, så lenge jeg husket å gjøre jobben.

Men vi vet at det er lett å glemme slikt og for enkelte av oss kan det plutselig ha gått uker siden sist vi tok en backup. Det er et annet problem med denne metoden. La oss si at du har vært flink til å ta backup. Alle bilder, alle dokumenter  osv ligger på din eksterne harddisk. Hva skjer om huset brenner? Pc og ekstern disk begge kommer bort? Da er alt tapt! Dette er med andre ord ikke den beste metoden.

Jeg vil her beskrive hva jeg gjør. Jeg bruker tre tjenester: Dropbox, Skydrive og Livedrive.

Dropbox og Skydrive

Det geniale med disse to tjenestene er at de begge synkroniserer en mappe på din pc med en mappe i skyen (på henholdsvis Dropbox eller Skydrive sin servere). Men ikke nok med det. Når jeg kommer hjem fra arbeid, så kan jeg jobbe videre med de filene jeg jobbet med på arbeidsplassen min. For på pc-en min hjemme har jeg en mappe som nå er identisk med mappen jeg bruker på jobb. Disse er synkroniserte. I filmen nedenfor kan du lære mer om Dropbox. 


Dersom dette ser fristende ut, kan du starte med Dropbox ved å bruke følgende lenke

Skydrive er Microsofts tilsvarende tjeneste. Den er godt integrert med Office 2013 og Office 365. Dette er både genialt og problematisk. Genialt fordi synkroniseringen skjer direkte med Skydrive og skal i utgangspunktet virke smidig og bra. Problemet er om du sitter med en treg nett-tilgang. 
En annet problem med Skydrive er at jeg synes oppdateringene (tiden mellom hver sync) ikke er så god som for Dropbox. Bruker du Mac (som jeg nå gjør), så er det en del småproblemer med Skydrive. Da er nok Dropbox å foretrekke. 

Så hvorfor bruker jeg begge disse to tjenestene? Kort fortalt, så er det fordi begge tjenestene gjør at du kan dele mapper (eller filer) med andre. Når så en kollega bruker Skydrive og vil dele en mappe med meg, så går det greit. 

Hvilken er best av disse to? Jeg holder en knapp på Dropbox.

Livedrive

Livedrive er et litt annet konsept. Den versjonen jeg bruker er en ren backup-tjeneste. Problemet med Skydrive og Dropbox er at det er begrensninger i hvor mye data du kan lagre på deres skytjeneste. For min del har jeg godt 60 GB på dropbox. Det er ganske mye dersom det er snakk om Word-dokumenter, pdf-filer, etc. Men ikke så mye om alle bildene også skal få en backup. På Livedrive har jeg ubegrenset med lagringsplass. Dette er selvsagt noe du må betale for, men det er overkommelig. Du betaler 6 $ i måneden for denne tjenesten. Dette tror jeg blir billigere enn å investere i en stor ekstern harddisk... 

Mange lesere vil muligens lure på om dette er sikkert. Kan ikke andre stjele/lese filene mine? Her kan ingen gi deg 100% garanti. Ikke engang på din private pc som er koplet opp mot et trådløst nettverk. Men i utgangspunktet skal det være sikkert. På samme måte som nettbanken din er sikker. 







2 kommentarer:

  1. Takk for gode tips i en super blogg!

    Jeg er enig i at det er lurt med tjenester som automatisk synkroniserer dokumenter. Da blir "backup er feigt" sant! Men i min ideelle verden er det synd å måtte lagre alle dokumenter flere steder (selv om dette skjer automatisk). De blir jo faktisk liggende og oppta plass på samtlige maskiner! Det er ikke rart at harddisker blir fulle! Dessuten: I prinspippet vet du ikke om dokumentet er oppdatert dersom du ikke har nett-tilgang. Jeg liker derfor Google docs, og bruker det mer og mer merker jeg. Gjør du? I Google docs ligger dokumentene BARE i skyen, det er utvilsomt smart. Ulempen er at du da MÅ ha nett-tilgang. Men det har man jo i dag!

    Jeg har testet ut å legge "iframe-linker" inn i f.eks ITsLearning (via f.eks Notat: sett inn/eget innhold/HTML) fra Google docs og mener det gir en god mulighet for å lime sammen stoff i ITsLearning. Da slipper bruker å ta opp word eller annen software for å lese dokumentene

    Nå kan man jo mislike eller like Google. Jeg liker det - iallefall så langt!

    Trenger jeg være bekymret for at Google/andre kan bruke/misbruke informasjonen på dokumentene som ligger der?

    Mvh Helge Ullern, Nesbru VGS

    SvarSlett
  2. Hei og takk for kommentar!

    Jeg bruker også endel Google docs, men liker ikke tanken på at jeg må være online for å kunne jobbe med filene mine. Google har blitt kritisert en god del i det siste for hvordan de «leser» dokumentr/epost etc. Dette er ikke kritisk for vanlige brukere i praksis, men absolutt ille i prinsippet. Vanlige brukere har bare informasjon som kan benyttes til å tjene penger på i forbindelse med reklame. Annerledes blir det om en nettbruker arbeider i en politis organisasjon eller likninede. Da kan det tenkes at all informasjonen om vedkommende kan misbrukes.

    Jeg er ganske sikker på at Google vet hvor jeg ferdes, hvilke interesser jeg har, hvilke venner jeg har etc. Men så langt har vel Google levd som noen lunde etter mottoet sitt: «Don't be evil». Eller?

    SvarSlett

Kommentarer