Pages

tirsdag 17. februar 2009

Korrelasjonskoeffisienten i GeoGebra

Mange lærere spør meg om korrelasjonskoeffisienten i den nye vedsjonen til GeoGebra. Her må jeg bare skuffe alle og si at den ikke er lagt inn som egen kommando. På samlingen i Tronheim snakket jeg med Hans-Petter Ulven (som har laget regresjonskommandoene i GeoGebra). Han kunne fortelle meg at det er for sent å legge til denne kommandoen i neste versjon (3.2). Skulle du like vel ønske å regne ut dette magiske tallet (som det er for de aller fleste elever), så går det likevel an å gjøre dette. La oss si at du har laget en liste L med punkt. Da er det bare til å gi kommandoen r=sqrt(SXY[L]^2/(SXX[L]*SYY[L])) og vips så har du tallet!

7 kommentarer:

 1. Hei! Fant deg via google! Må bare si takk så mye for hjelpen! Får ikke til kalkulatoren min, så geogebra er viktig:p
  Mvh. Marte

  SvarSlett
 2. Takk for tilbakemelding! Kjekt å kunne være til hjelp!

  SvarSlett
 3. Takk for at du har sjekket ut dette med korrelasjonskoeffesienten! Jeg skal bruke det på kurs på torsdag...

  SvarSlett
 4. hvordan kan man få en korrelasjonskoeffisient ut i fra grafen og punktene og ikke bare punktene?

  SvarSlett
 5. Korrelasjonskoeffisenten hører kun med til punktene, og ikke grafen. Det er jo avvikene fra linjen gitt ved minste kvadratiske metode som beregnes.

  En annen ting: nå har GeoGebra fått en egen kommando som beregner tallet: Korrelasjonskoffisient[]. Argumentet som denne tar er enten en liste med punkter eller to lister der den ene er x-koordinatoene og den andre er y-koordinatene.

  SvarSlett
 6. Lurer litt på det samme som Hedda:
  Om en ønsker å sammenligne to forskjellige modeller og se hvem som er best tilpasset og bruke korrelasjonsfaktoren som hjelp på veien. da må vi vel ha to korrelasjonsfaktorer for hver modell eller? Eksempel både for potensfunksjonen og eksponensielle funksjonen.
  Blir det da helt feil å tenke slik?

  SvarSlett
 7. I versjon 4.0 fikk vi en ny kommando som gjør akkurat det som du spør om. Den heter RKvadrat og regner ut avvikene fra modell (funksjon) til punktene du bruker. Syntaksen er:

  RKvadrat[liste,funksjon]

  Ha en god jul forresten!

  SvarSlett

Kommentarer