Pages

tirsdag 9. mars 2010

På tur med fysikkelever til CERN

Det har vært en interessant dag i CERN i Geneve. Jeg er på tur med 47 elever fra tredje klasse fra Stord videregående skole. _DSC0023Dagen startet med frokost og utsjekking på vandrerhjemmet i Geneve. Så gikk bussturen til CERN. Her fikk vi et foredrag om den nye akseleratoren. Deretter var det omvisning i testhall og i failitetene til ATLAS (som er en av i alt fire detektorer rundt akseleratoren). 

Det er 20 medlemsland i CERN. Selve navnet er et akronym for Conceil European pour la Rechereche Nucleaire, som betyr organisasjonen for europesik forkning i kjernefysikk. Navnet gjennspeiler mer den historiske forkningen som skjedde på femti- og sekstitallet da det var kjernefysikken som var tingen. Nå driver de fremdeles med kjenrefysikk i CERN, men hovedforskningen i dag er å detektere ulike elementærpartikler. Særlig interessant er det å finne de såkalte Higgs bosonet som vil forklare hvorfor de ulike partiklene har ulik masse som sine supersymmetriske partnere. I følge supersymmetri skal for eksempel elektronet ha sin partner som de kaller for selektronet. Dette skal da ha en masse større en 100 GeV (som er flere hundre tusen ganger mer enn elektronet).

For å kunne klare å finne for eksempel Higgs bosonet sender de nå protoner i bane ca 100 _DSC0063 meter under bakken i en sirkel med en 27 km omkret. Dette gjør de ved å styre dem med tusenvis av superledende magneter og akselere dem med elektriske felt. Protonene får en svinlende hastighet på 99,9999% av lysets hastighet. Det vil si at hvert proton går over en milion ganger rundt de 27 kilometrene hvert sekunt! For at dette skal kunne gå bra må de få til tilnærmet vakum i røra. Det er faktisk over 10 ganger tommere for «luft» i røra som protona går i enn på månen! Og temperaturen er –271 grader Celcisus! Det er to grader fra det absolutte nullpunkt!

Det sier seg selv at dette koster penger! CERN har et årlig budsjett på 6 miliarder kroner. Dette er fordelt på 20 medlemsland til organisasjonen og Norge er ett av disse. Vi har vært med fra starten i 1954.

_DSC0067

Film fra www.youtube.com/CERN

4 kommentarer:

  1. Se denne linken: VG har en ny reportasje.

    http://www.dagbladet.no/2010/03/19/nyheter/cern/vitenskap/forskning/lhc/10928722/

    SvarSlett
  2. Wow, jeg er mektig misunnelig. Vi fikk aldri bli med på slikt når jeg gikk på videregående =P

    SvarSlett
  3. Et kort spørsmål: finansiering?

    SvarSlett
  4. Gaver til ekskursjonsfond...

    SvarSlett

Kommentarer