Pages

mandag 17. august 2009

Nytt skoleår, nye planer…

Ferien er over og jeg ser fram til et nytt skoleår. I dette blogginnlegget vil jeg dele noen av mine tanker om planlegging av skoleåret. Det er mye som skal på plass og det er mange ressurser som kan hjelpe oss. Men hvor finner vi dem? Hvilke nettsider bør vi sjekke?

I følgende innlegg vil jeg bruke matematikk R1 som eksempel.

Det første jeg gjør ved når et nytt år starter er å sette opp faget mitt i It’s Learning. For at det skal være oversiktlig for elever og lærer, så bør det være en viss struktur. Jeg lager en del mapper som jeg putter ulike dokumenter og liknende i. Min mappestruktur ser slik ut:

image Øverst i mappestrukturen har jeg puttet Fagstoff. Dette har jeg ordnet etter kapittlene i læreboka som elevene bruker. Her legger jeg ut diverse dokumenter som presentrasjoner, oppgaver, løsningsforslag til prøver og arbeidsoppgaver, animasjoner etc.

Neste mappe er Planer. Her legger jeg inn en årplan og arbeidsplanene elevene får underveis. Førstnevnte gir en skisse over hvordan progresjonen i faget legges opp og hvilke læreplanmål som blir jobbet. Her er planen jeg brukte i fjor. Denne laget jeg med stor hjelp fra LOKUS.

Arbeidsplanene lager jeg som google-dokumenter. Dette gjør jeg fordi jeg lett vil kunne redigere dem uten å måtte logge inn på ITSL. Jeg synes også at ITSL har en litt tungvindt tekseditor… Her er et eksempel på en arbeidsplan. En arbeidsplan bør inneholde en progresjonsplan på ukenivå med tema, pensum, oppgaver etc. Den bør også inneholde kompetansemål og vurderingskriterier/kjennetegn på måloppnåelse.

Som du kan se av planen min, så har jeg gjort et forsøk på å lage kjennetegn på måloppnåelse. Dette er noe som jeg selvsagt ikke kan gjøre de to første dagene av skoleåret. Så disse lager jeg underveis.

Lenker som er aktuelle i planleggingen av matematikk:

I dag var første planleggingsdag på vår skole. Denne gikk med til informasjon og litt samarbeid i seksjonen. I morgen starter planlegginngen av min egen undervisning. I år skal jeg undervise i R2 og Fysikk 1 foruten å være ePedagog for Sunnhordland.

5 kommentarer:

 1. Gratulerer som ePedagog, da!

  Ser fordelen med å legge dokumenter til elevene i Googledocs - det å redigere ting på itsl er ikke bare enkelt, og å bruke word-dokumenter som er lastet opp (slik vår administrasjon ynder å gjøre) er en tid- og klikk-krevende sak...

  SvarSlett
 2. Hei Tor Espen, dette ser bra ut. Lykke til med året. Hilsen Frode Stava og Dag Mathiassen på Danielsen VGS i Bergen

  SvarSlett
 3. Hei Frode og Dag! Hyggerlig at dere tok turen innom min lille blogg! Lykke til med året på Danielsen til dere også! Kan tenke meg at dere trives der.

  SvarSlett
 4. Strålande døme på korleis ein kan organisera studieåret i LMS! I tillegg kan ein kanskje velje å skjule mapper eller mapper med innhald til dei skal brukast.

  SvarSlett
 5. Bra eksempel på muligheter :) Lykke til med året og rollen som ePedagog :)

  SvarSlett

Kommentarer