Pages

mandag 23. november 2009

Novemberkonferansen, åpningsforedrag av Bjørnar Alseth

Tittelen på foredraget til Alseth er "Sannsynlighet -- så viktig og så vanskelig". Alseth tar opp problemstillinger rundt sannsynlighetsbegrepet. Han viser på en humoristisk måte eksempler på hvordan hverdagen re fylt av usiker hendelser.

Alseth nevner eksempler på tilfeldige forsøk: spill, idrett (eksempel skiskyting). Han viste også en animasjon av regndråper som faller tilfeldig.

Sanssnysnlighet: tre store ideer:
 • Sjanse, tilfeldighet, risiko
 • Utfallsrom
 • Måling av sannsynlighet.
(Fra Jones & Langrall, 2007, Research in probability: Responding to classroom realities. In D. A. Grouws (Ed.), Handbook of Research on mathematics teaching and learning.

Alseth viste eksempler på spådommer. For eksempel Nostradamus spådom om at Lady Diana skulle omkomme i en ulykke. Problemet er at dette kan leses ut fra Nostradamus når vi ser bakover i tid. Men det var ingen som fant denne tragedien i Nostradamus før den skjedde.

Alseth holdt et underholdende foredrag med mange eksempler (flere en nevnt i dette innlegget), men jeg skulle ønske at han gikk mer inn i didaktikken. Han klarte å vise hvor viktig det er, men fikk ikke helt fram hvor vanskelig det er (som begrep) for elevene. Men det han fikk frem (og det var kanskje poenget) var at vi alle har vanskelig for å ta inn over oss at livet er fullt av tilfeldigheter. Dette viste han godt med eksemepler fra fotballsporten.

3 kommentarer:

 1. Mange takk for referat. Jeg var der i fjor, men må ta ansvar for familieforøkelsen her hjemme i år.

  Poster fra konferansen blir tatt lest med stor interesse.

  SvarSlett
 2. Du kjenner kanskje til mitt hefte om sannsynlighetsregning med masse innslag av oppgaver fra matematikkhistorien?

  http://home.hio.no/~bjorsme/Sannsynlighetsregning3.pdf

  Der er det ihvertfall noen innslag av hvordan det kan jobbes med med elever (riktignok mest med tanke på grunnskolen).

  SvarSlett
 3. Jo, når du sier det, så husker jeg at du presenterte noe slikt på samlingen vi var på i Bø i 2004 (?). Dette er et bra hefte! Så kommer spørsmålet: gir du tillatelse til at jeg kan bruke oppgaver og eksempler fra heftet dersom jeg lover å gi refferanse? :-)

  SvarSlett

Kommentarer