Pages

søndag 22. mai 2011

GeoGebra 4.0 del 1 Brukergrensesnittet

Neste skoleår vil det være GeoGebra 4.0 som blir «the name of the game». Denne versjonen av GeoGebra skal lanseres på den internasjonale GeoGebra-konferansen i Linz, Østerriket 29. – 31. august (som jeg skal være med på :-) ).

I dette innlegget vil jeg gi noen av høydepunken av nyheter i den nye versjonen. Dersom du vil teste den ut selv, så kan du gjøre det ved å bruke følgende lenke:

Når du åpner den nye versjonen, så er det ikke noen revolusjon du møter. Det meste ser helt likt ut som i versjon 3.2. Men når du begynner å kikke litt under menyene, så vil du oppdage at her er mye nytt!

Grensnittet

Som nevnt ovenfor, så ser ting likt ut. I hverfall hvis vi kun ser på verktølinjen. Men ser vi litt nøyere etter, så er det noen endringer. Kommandolisten har endret oppsett.

image

Nederst i høyre hjørne finner du nå en liten knapp som du kan trykke på. Denne vil åpne opp en litt mer omfattende meny med oversikt over kammndoer og hvordan disse kan brukes.

SNAGHTML2c71681e

Som tidligere omtalt, så har GeoGebra nå fått en egen CAS-modul. CAS er akromym for ComputerAlgebra System. Det vil i praksis si at GeoGebra nå kan symbolmanipulere uttrykk og således få eksakte verdier. Mer om dette lenger i et senere innlegg. I versjon 3.2 fikk vi som kjent regneark i GeoGebra. Det begynner å bli en del slike moduler nå, og det kan by på problemer dersom du ikke har god plass og oppløsning på skermen din. Du får derfor nå mulighet til å løsrive de ulike vinduene.

image

En annen ting som er verdt å nevne er de ferdige oppsettene. I skrivende stund kalles disse for Perspectives. Du finner dette på menylinja helt øverst. Her kan

image

Som du kan se, så kan du velge mellom «Algebra og grafikk», «Grunnleggende geometri», «Geometri» og «Tabell og grafikk». Du kan også lage dine egne oppsett.

En siste ting jeg vil trekke frem er at menyene nå endrer seg alt etter hvor og hva du gjør. Jobber du i regnearket, så vil menyene se slik ut:

image

Klikker du tilbake i grafikkfeltet, så vil de se slik ut:

image

Legg merke til alle de nye verktøya som er lagt til når vi er i regnearket. Disse vil vi komme tilbake til i et senere innlegg.

En siste ting jeg vil nevne er at du nå også kan åpne opp viruelt tastatur som skriver til GeoGebra. Kan være nyttig på interaktive tavler og annet utstyr med touch-funksjonalitet.

SNAGHTML2c8894d9

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer