Pages

tirsdag 15. september 2009

Scrapbook – et nyttig tillegg til Firefox

Dersom du ikke bruker nettleseren Firefox, så vil jeg her gi deg et godt argument for å prøve denne nettleseren. Det fins mange gode tillegg til Firefox, men for de som bruker digitale læreverk (les: NDLA), så er Scrapbook uunværlig.

Kort fortalt så går Scrapbook for Firefox ut på at du kan laste ned sider fra nettet med lenker, bilder etc. slik at du har dem lokalt på maskinen din. Når dette er gjort kan du kommentere og markere i teksten og lagre dette til senere bruk.

Dersom du bruker NDLA i f.eks. naturfag, så kan du be Scrapbook om å laste ned sider tilhørende hvert hovedområde. Når du gjør det får du ulike valg som vist på bildet under. Det kan være lurt å vurdere hvor mange nivå lenkene skal gå i. Haker du av for to nivå (som vist under) vil du laste ned alle sider som det er lenker til på gjeldende side (nivå 1) og alle sider som disse igjen lenker til (nivå 2). På den måten får du alt du trenger med deg. I dette tilfellet er det nok med ett nivå.

image

Når du så klikker capture, så vil sidene bli lastet ned. Dette kan ta litt tid dersom det er mange lenker:

image

Når denne jobben er gjort, så kan du åpne siden lokalt ved å klikke på ScrapBook og velge NDLA:

image

Du vil da åpne siden som er lagret på din pc. Dette går klart fram av adressefeltet i nettleseren:

image

Når du åpner denne siden kan du også gjøre kommentarer og markere teksten. Verktøyene for dette finner du neders til høyre i Firefox:

image

Husk å trykke på lagreknappen neders til høyre når du er ferdig!

Høres dette interessant ut?

4 kommentarer:

 1. Synes det var veldig interessant. Har ikke hørt om Scrapbook før. Man kan muligens bruke Google Notebook eller Evernote til å ta vare på sider fra nettet, men dette var en annen vri som muligens passer bedre i visse situasjoner. :-)

  SvarSlett
 2. En av fordelene med ScrapBook er at sidene blir lagret lokalt. Kan være en fordel i noen fag der eksamen er med alle hjelpemidler men uten nettilgang...

  SvarSlett
 3. Hei Tor Espen
  Jeg sliter med å få Scrapbook til å laste ned dokumenter som er tilknyttet nettsider, selv om jeg har haket av for alle alternativer (java, bilder, "custom" etc etc)

  Har du noen tips til hva som er galt?

  mvh Elisabeth

  SvarSlett
 4. Er det fra NDLA du vil laste ned sidene/dokumentene fra? Jeg tipper at noen sider kan by på problemer dersom de henter dokumentene fra en database (slik som i LOKUS).

  SvarSlett

Kommentarer