Pages

fredag 19. juni 2009

Bokanbefaling: Making the invisible visible

image Har akkurat lest ferdig en meget interessant bok som jeg vil anbefale på det varmeste. Boka heter The Language og Mathematics og er skrevet av Keith Devlin. I boka demonsterer Dewlin sitt syn på matematikkfaget: det er en søken etter mønster og strukturer. For å gjøre dette tar han oss med på en vandring i matematikkens landskap som strekker seg fra rundt 600 f.Kr fram til i dag. Dewlin klarer på en utmerket måte å få fram strukturen i faget og vi får lære om mange tema innenfor faget på en interessant og lærerik måte. Boka forutsetter ikke mye forkunskaper, men den som har tatt noen studiepoeng i matematikk kan lese den på senga uten problem.

Vi får lære om blant annet klassisk Euklidsk geometri, teori rundt tesseleringer, algebraens utvikling, andre typer geometrier (Sfærisk, hypergeometrisk), analysens utvikling og topologi. Han viser også hvordan matematikken er brukt i aksiomatisering av språkteori (dette kunne jeg ikke noe om fra før), logikk (som han kaller for «Patterns of the mind», og ulike nettverk. Han har en fenomenal innføring i topologi. Et av eksemplene han bruker er et kart av London Undergrpund.

image

Alle som har vært i London vet at dette kartet ikke forteller noe om geometrien til London. Det vil si at avstander ikker er en relevant egenskap til dette kartet, men snarerer posisjon og rekkefølge. Dette er topologiske egenskaper. Med mange slike eksempler får vi en lett innføring i matematikken som omtales og alt blir satt i sin historiske kontekst. Jeg bare digger slike bøker!    

2 kommentarer:

  1. Ser spennende ut!

    En kollega av meg gjorde den glippen i Mexico city å gå av på en stasjon som "på kartet" (altså på t-banekartet) så ut til å ligge ganske nær den stasjonen han pleide å bruke. Det førte til en ganske lang fottur - og attpå til gjennom deler av byen hvor selv de som bor i byen prøver å unngå å ferdes...

    Så kjennskap til ulike former for kart er av og til på grensen til livsviktig...

    SvarSlett

Kommentarer