Pages

tirsdag 9. juni 2009

WolframAlpha

Jeg blir mer og mer imponert over mulighetene i WolframAlpha. Jeg vil her gi noen flere eksempel på hvordan WolframAlpha løser oppgaver i matematikk.

La oss si at du vil løse likningen x2+x-2=10. Du skriver da inn solve | x^2+x-2 = 10 i WolframAlpha. Du vil da få svarene x=-4 og x=3. Dette er greit. Men har de lagt til en knapp der du kan se stegene i utregningene. Dette er alle – vel neste alle i hvert fall – matematikklæreres skrekk. Ikke nok med at programmet regner ut svaret for oss, men skal det også vise oss alle stegene i utregningen? Så klikker jeg på «Show steps» for å se hva som skjer. Og da blir jeg litt overrasket, for her er det ikke noe abc-formel som blir presentert. I stedet får vi følgende:

image

Det er da jeg tenker: Hvorfor ikke snu problemstillingen litt på hodet og be elevene forklare hva som skjer. Be dem trykke på knappen og forklar ideen som ligger bak. Se om du så klarer å gjøre noe tilsvarende med en annen oppgave (med papir og blyant).

Et eksempel til: I R2 har skal elevene jobbe med integrasjon ved substitusjon. Dersom de da får oppgave å integrere funksjonen sin(x)*cos(x), så kan de bruke WolframAlpha til å lage egne løsningsforslag dersom de sitter fast:

image

Her får vi forklaring på de ulike stegene. Ikke dumt dersom det brukes på en fornuftig måte.

Her er en liten oppgave til deg: Forklar hva som skjer her:

Skriv inn  solve | x^3+3 x = –4 og klikk på «Show steps». Se om du klarer å finne ut av ideen som ligger bak løsningsmetoden og se om du kan løse likningen x^3+3x=4 (uten å bruke digitalt verktøy). En aktuell problemstilling for matematikk X.


5 kommentarer:

 1. Kjempespennende. Er dette ett gratis program eller?. Høyt brukersnitt?
  Dette skal testes ut til høsten for min del

  SvarSlett
 2. Det er gratis, men du må være på nett! Det er bare til å teste!

  Skriv inn How are you... i søkefeltet og se hva svar du får!
  Prøv også: Who ar you?

  www.wolframalpha.com

  SvarSlett
 3. Om ikke lenge er slik funksjonalitet tilgjengelig for alle elevene offline. Det er jo det allerede i dag, men jeg har ikke møtt på noen som har brukt MS Math.

  Oppgaver som 3b) på R1-eksamen blir irrelevante med alle hjelpemidler da, men Wolfram Alpha viser dessverre ikke steg på den.

  Takk for tipset med den tredjegradsligningen, skal gjennomføres i X til høsten.

  I frustrasjon over MATLAB var det ofte morsomt å spørre "why", her er det betryggende å spørre "do you love me?"

  SvarSlett
 4. Det funker dersom du selv skriver inn 2*ln(x) i stedet for ln(x^2).
  Se her.

  Morsomt med "do you love me?" :-)

  SvarSlett

Kommentarer