Pages

lørdag 13. juni 2009

Ubuntu 9.04 Netbook Remix

For et år siden kjøpte jeg en Asus EeePc. Selv synes jeg en slik NettPC har for liten skjerm og for lite tastatur. Men det synes ikke ungene og eldsteman på snart 11 har brukt den mye til skolearbeid.

"4 March: Computer talk" av Leo Kan på Flickr. Lisens:  CC-by-nc-nd I dag har jeg installert Ubuntu 9.04 Netbook Remix på maskinen. Dette er en linuxversjon som er designet med tanke på små skjermer med dårlig oppløsning. Nedenfor ser du et skjermdump av skrivebordet slik du møter det etter oppstart. Her finner du lett de ulike programmene og mappene som du bruker. Dersom vi ser bort fra print-serveren som vi har i huset, så er dette første gang at linux har virket 100% uten at jeg har måtte fikle med ulike drivere. Alt virket!

ubuntu 

Jeg måtte dog fikle litt med print-serveren, men et lite søk på ubutus brukerforum gav løsningen umiddelbart. Vi har en D-link Print Server DPR1260 og veiledningen på oppsett av skriver fant jeg her

Et problem du møter når du skal sette opp en slik NettPC (som slike minipc-er kalles) er at de ikke har CD-rom eller DVD-spiller. Du må derfor enten installere ved å bruke en ekstern DVD-spiller eller sette opp en usb-penn og installere fra den. Det er det siste jeg gjorde. Du laster da ned img-filen fra ubuntu. Så må du bruke et program for å sette opp usb-pennen. Du finner framgangsmåten her. Når alt dette er gjort, er det bare å stikke i usp-pennen, passe på at bios er satt opp slik at den kan starte opp fra usb-pennen og starte maskinen. Det er nå veldig få valg du må gjøre for å få en vellykket installasjon. Jeg husker første gang jeg fikk installert linux på en pc (rundt 1998), så tok det en over en dag for å få alt som kunne virke til å virke. Den gang var det RedHat som var tingen.

Progammer som følger med Ubuntu Netbook Remix 9.04 er OpenOffice, FireFox, F-spot (bildebehandling), Totem (filmavspilling), Rhytmbox (musikkavspiller), Pidgin (lynmeldingsklient) og mange flere. Skulle du ønske å installere et program, så er dette meget lett. Det finnes en egen programpakkebehandler som gjør jobben for deg.

Koffice er et alternativ til OpenOffice. Fordelen med dette programmet er at du har en bedre formeleditor (som jeg ikke har prøvd selv). Dette er faktisk et problem dersom vi ønsker å bruke åpne standarder. Du kan bruk MathType i Linux via Wine, men det er ikke en optimal løsning. image

Du kan so selvsagt bruke LaTeX, men det er nok litt for høy brukerterskel her… Lyx er et alternativ though… Dette er LaTeX med wysiwyg-editor som gjør at de fleste kan bruke LaTeX:

lyx

Er problem jeg ville ha møtt i skolesammenheng, er alle progammene knyttet til en del utstyr vi bruker. PASCO har for eksempel ikke laget programmer og drivere for Linux. Men dette tror jeg vil endres på sikt siden vi nå ser en positiv trend i forhold til åpne standarder.

Uansett: Jeg digger det jeg ser. Ubuntu er blirr kjappere og jeg kan bare drømme om å få på pc-en like kjapt med Vista installert. Det tar 40 sekund fra du trykker på knappen til alt er klart! Og det på en treig eeePC 900…

PS. Fortalte jeg at alt dette er fritt og gratis? Noe å tenke på!

1 kommentar:

  1. Dei har gjort ein bra jobb med å inkludera støtte for ulik maskinvare i Ubuntu 9.04, virke stort sett utan noko "fikling" på alle mulige rare maskiner. Bruke den på eldre bærbare som får eit nytt liv med Ubuntu.

    SvarSlett

Kommentarer