Pages

fredag 3. april 2009

Lisenser og sånt

Vi har jobbet med wiki i undervisningen noen uker nå og problemet med lisenser på bilder og andre medier blir stadig mer påtrengende. Jeg prøver selvsagt å formane elevene til å være sikre på at de bruker kun materiale de har lov til å bruke. Jeg har fortalt dem litt om Creative Commons og at bilder under en CC-lisens kan brukes dersom de forteller hvem som har tatt bildet etc.

Her om dagen hadde jeg kurs for en del kollegaer og det slår meg at det er lite kunnskap om lisenser i blant oss. Man søker etter passende bilder på Google og limer dem inn der de måtte passe og tenker ikke mer på det.

Tittel:Påskeliljer, Fotograf: Jacob Bøtter. Lisens: CC-by 2.0Det er to ting som vi må passe på. Det ene er at vi har lov å bruke bildene vi henter fra nettet. Det andre er at vi skriver inn tittel på bildet, opphavsperson og lisenstype. Den vanlige reaksjonen på dette er at det er «stess».

En god side å ta utgangspunkt er http://www.creativecommons.no/kariaas/. Her får du se endel eksempler på hvordan du kan oppgi tittel, navn på opphavsperson, lisenstype og lenke til det originale verket. Jeg har brukt råd fra denne siden når det gjelder bildet av påskeliljene. Dersom du flytter markøren over bildet, vil du få denne informasjonen (men ikke lenke til originale verk). Alternativ kunne jeg skrive at bildet «Påskeliljer» er tatt av Jakob Bøtter og er under CC BY 2.0 Lisens.

Det slår meg at nye medier gir nye utfordringer som vi ikke behøvde å forholde oss til tidligere. Hvem har ansvar for at elevene skal få en slik kompetanse som dette fordrer? Hver lærer? Hvem har ansvar for at lærerne får denne kompetansen?

3 kommentarer:

 1. Gode spørsmål.

  Det store spektret av lisensmuligheter gjør det ikke enklere. Når wikien har en "Creative Commons Attribution Share-Alike 3.0 License", kan man da inkludere bilder som har "Creative Commons Attribution Non-Commercial"-lisens? Neppe, for wikiens lisens vil da tilsi at andre kan kopiere den i sin helhet (inkludert bildet) også i en kommersiell setting.

  Et annet aspekt: jeg har CC'et alle mine bilder på Flickr, men vet at jeg strengt tatt neppe har lov til det - bilder jeg har tatt av kunstverk (for eksempel skulpturer i det offentlige rom) har kunstneren visse rettigheter til, for eksempel i forhold til kommersiell bruk. Hvis da dine studenter bruker mine bilder, bør de da forstå at CC-lisensen ikke er gyldig?

  I det hele tatt er dette feltet så komplisert at man neppe kan forvente at verken lærere eller elever har full oversikt...

  SvarSlett
 2. Det er dette kaoset av lisenser som gjorde at jeg postet dette innlegget. Jeg synes også at det litt komplisert og tanken slo meg at siden dette var stess for lærer, så må det være enda vanskeligere for elever.

  Når det gjelder lisens på wiki, så har jeg forstått at du kan bruke bilder under andre lisenser dersom dette opplyses eksplisitt for hvert bilde. Det er i alle tilfeller slik det blir framstilt på http://www.creativecommons.no/kariaas/.

  Bilder av kunstverk har jeg ikke tenkt på. Her må det vel bety noe hvor gammelt verket er?

  SvarSlett
 3. Vernetida (opphavsretten) til eit foto utløper 15 år etter fotografens død, men minst 50 år etter biletet vart teke. For kunstverk gjeld truleg dei same reglane. Anna åndsverk vert fritt 70 år etter dødsåret.

  SvarSlett

Kommentarer