Pages

fredag 15. mai 2009

Årsprøve i matemtikk – å skrive matematikk på pc…(igjen)

Våre elever leverer inn på papir på årsprøven de hadde i R1 i dag. Jeg satt vakt hele dagen og gjorde en liten test. Jeg laget et fulstendig løsningsforslag til prøven, skrevet inn på pc. Selve løsningsforslaget finner du her.

Jeg har skrevet alt i LaTeX ved hjelp av Emacs + AucTeX, som jeg kan til fingerspissene. Jeg tror jeg tryggt kan si at jeg ville brukt dobbelt så lang tid dersom jobben skulle gjøres med Word + MathType.

Resultatet? Jeg ble så vidt ferdig i tide. Det er da jeg tenker: hva om elevene skulle gjøre denne jobben? Ville de klare å skrive inn de ulike matematiske symbolene like raskt? Jeg tror neppe det. Så dersom vi skal ha digital innlevering i matematikk må oppgavene endres!

Er det noen som har prøvd digital innlevering i matematikk, så vil jeg like å høre hvilke erfaringer dere har gjort.

12 kommentarer:

 1. Jeg er enig med deg, jeg tror de vil bruke for lang tid. Og hvis vi skulle lage færre oppgaver vil jo det være litt bakvendt. At bruk av IKT gjør dem mindre effektive. Det kan vel ikke være noe mål.

  SvarSlett
 2. I så fall måtte ein ha starta tidleg med opplæring i t.d. LaTeX, og noko seier meg at ikkje alle elevar ville klart å lære seg dette. I alle fall ikkje å kunne skrive effektivt med det. Andre løysningar kunne vere å bruke formelverktøyet i Word eller MathType, men dette tar mykje lengre tid å bruke. Eg trur at dersom ein skal ha like mange oppgåver (av same type) som i dag, så må ein nok føre inn for hand.

  SvarSlett
 3. @Thomas Men ikke glem at LaTeX neppe vil kunne bli brukt på eksamen, siden elevene ikke nødvendigvis får bruke sin egen pc...

  SvarSlett
 4. Det har jo vore snakk om at ein lagar ein minnepenn med Ubuntu på som elevane kan boote frå. Der kan ein jo t.d. ha installert Emacs osb. på førehand ;).

  SvarSlett
 5. Tror dere må tørre å prøve dette ut på elevene. Våre elever i 1T, R1 og R2 (tidligere mx) ved Mandal videregående har brukt word+mathtype de siste 5 årene. Samtlige elever foretrekker å bruke word+mathtype på prøver. Prøvene er av standard lengde. Elevene kan selv velge om de vil bruke blyant og papir, en kombinasjon, eller bare word+mathtype. Vi starter opplæringen så snart elevene får pc-ene på høsten. Etter to-tre uker behersker de mathtype meget bra, og de fleste skriver en del raskere enn det jeg gjør... Jeg anbefaler på det sterkeste at dere prøve dette ut - dere vil bli overrasket!

  SvarSlett
 6. Vi har som tidligere nevnt fått lisenser på MathType (noe alle i Hordaland fylkeskommune her) og skal selvsagt prøve dette. Blir spennende å se! Takk for tilbakemelding staa1!

  SvarSlett
 7. @staa1 Dette var interessant!

  Jeg har alltid tenkt at elevene ville bruke for mye tid på å skrive matematikk på pc. Nå ble jeg også motivert for å prøve dette.

  Men har noen gode argumenter for å bruke Mathtype fremfor den innebygde formeleditoren i Office 2007? Så langt jeg kan se er den nye editoren i Office bedre enn Mathtype på alle punkter?

  SvarSlett
 8. Med MathType kan du lage taste-snarveier til alt -- noe som gjør skrivingen mye raskere. Dersom det er formler som du ofte skriver, så kan du lagre disse i en egen palett.

  Det er sikkert flere grunner. Men den aller viktigste er nok at elevene ikke har Office 2007 hos oss... ;-) Her er det Office 2003..

  SvarSlett
 9. Men slikt kan også enkelt defineres i Office 2007: Under Instillinger finner man valget "Matematisk autokorrektur", der man kan definere en hvilken som helst tekst, som automatisk erstattes med en hvilken som helst annen tekst.

  Begrensningen er at man ikke kan definere tastetrykk, som F2 eller Ctrl-S. Dette er imidlertid fornuftig fordi hele latex ligger under skallet, så elevene bør uansett lære seg notasjoner som \frac \sqrt osv i stedet for Ctrl-f Ctrl-s osv som brukes i Mathtype. Når de først er vant med det, kan man f.eks. definere bevegelseslikningene som \b1, \b2, \b3, \b4 f.eks.

  Jeg vet mange sverger til MathType, men jeg har brukt MathType, LaTex, Lyx og matteeditoren i OpenOffice i en årrekke, og fikk likevel kjapt inntrykk av at Office's nye formeleditor antakelig må være det kjappeste OG enkleste på markedet. (Dog ikke det billigste :)

  SvarSlett
 10. Interessant! Dette hadde jeg ikke tenkt på. Kanskje jeg må utforske litt mer Office 2007... :-)

  Hva er dine erfaringer med OpenOffice.org Bjørn Ove?

  SvarSlett
 11. Jeg brukte OO konsekvent hele forrige skoleår til å lage prøver, løsningsforslag, repetisjonsark og notater.

  OO dekket mine behov, men ironisk nok er vel OO's formeleditor det eneste verktøyet jeg har brukt som IKKE støtter LaTeX-koder. OO har sitt eget språk som ikke finnes noe annet sted, så elevene står på bar bakke når de skal skrive matematikk i et annet verktøy senere.

  Ellers var det mye bugs i rendering-motoren. Ofte ble ikke den gamle formelen helt visket ut, og man fikk to oppå hverandre og resultatet ble uleselig. Først etter å ha valgt refresh, ble resultatet bra igjen. Slikt egner seg ikke for utålmodige elever.

  SvarSlett
 12. Å skrive poppgaver etc på pc, er ordentlig klønete. Grunnen til at nettop jeg kom over dnne siden, er at jeg søkte rundt etter en enklere måe å gjøre netto dette på. Jeg er student, har aldri skrevet matte på pc før, og har innlevering i morgen tidlig,-formelt krav at det er dataskrevet....
  Jeg ender med å håndskrive for å si det sånn.

  Hilsen frustrert student...

  SvarSlett

Kommentarer